dijous, de juny 11, 2009

Feminisme; moviment social

El feminisme és un conjunt de teories socials i pràctiques polítiques en oberta crítica de relacions socials històriques, passades i presents, motivades principalment per l'experiència femenina.
En general, els feminismes realitzen una crítica a la desigualtat social entre dones i homes, i proclamen la promoció dels drets de les dones. Les teories feministes qüestionen la relació entre sexe, sexualitat i el poder social, polític i econòmic. Malgrat que moltes persones líders feministes han estat dones, no totes les dones són feministes i no totes les persones feministes són dones.




Algunes feministes consideren que els homes no haurien de prendre posicions de lideratge dins del moviment, però la majoria accepten el suport dels homes. El feminisme com a moviment social ha estat principalment visibilitzant com un moviment de les societats occidentals en el segle XX. No es troba associat a cap grup, pràctica o esdeveniment històric en particular.
Es crea a partir de la consciència sobre les desigualtats causades pels gèneres i de la recerca de la justícia social. Hi ha diverses formes del feminisme, com a teoria, com pràctica, com a consciència, com a moviment social internacional, nacional i local.

Alguns dels diferents feminismes són el feminisme cultural, el feminisme radical, l'ecofeminisme, el anarcofeminismo, el feminisme de la diferència, el feminisme marxista, el feminisme separatista, el feminisme filosòfic, el feminisme cristià, el feminisme islàmic, el feminisme pro-vida i el feminisme crític.
.