dijous, de juny 11, 2009

Poetes maleïts: Maria-Mercè Marçal

L'obra de la poeta Maria Mercè Marçal pren vida a l'escenari del Col·legi de Teatre on els alumnes interpreten la seva obra i la retraten.


ACTIVITATS

Amb quins adjectius qualifiquen els alumnes del Col·legi del Teatre de Barcelona l'obra de la poeta?
A l'obra de Maria-Mercè Marçal troben llibertat, sexe, passió, femenitat, "sal a la terra" que vol simbolitzar la coacció, l'amor, la mort, maternitat, etc. Un munt de conceptes que van relacionats.

De les declaracions dels testimonis que apareixen en aquest vídeo, quines en destacaries que ajudin a definir la personalitat humana i literària de la Maria-Mercè?

"Ella sempre reivindicava ser poeta del poble."

"Aquesta dona és molt emblemática amb moltes de les seves actituds."

"Ella deia que sempre s'havia de lluitar, i sempre sumar, mai restar."

"Comença a entrar la crítica feminista, i comença a entrar l'alliberament sexual i començen a entrar també qüestions molt més vincul·lades a l'alliberament nacional. Tots els camps que la Maria-Mercè els recull i els xopa con una esponja."

"Ella sempre va reivindicar la seva posició com a dona."

"Ella no es va amagar mai, al contrari."

Per la Maria-Mercè hi havia tres fronts principals de lluita. Esmenta'ls.
L'alliberament sexual, la crítica feminista i l'alliberament social.

En aquest vídeo apareix molt el verb "reivindicar". Per exemple, reivindicar el dret a estimar lliurement o a ser mare sense la presència de la figura masculina. Reivindicar la llibertat, en definitiva.
La pregunta és: Què creus que la teva generació té avui necessitat de reivindicar?
Alguns dels aspectes que crec la meva generació ha de reivindicar avui dia és el dret al treball digne, reivindicar el respecte sense tenir en compte nacionalitat o procedència, reivindicar l'habitatge digne, i en l'àmbit de l'educació, reivindicar el dret mundial a accedir a la Universitat sense tenir em compte la classe social ni els incentius econòmics, etc.
En resum, cal reivindicar tots els drets humans que sembla que avui en dia s'hagin oblidat.


Què vol dir que la Maria-Mercè, amb les seves utopies i somnis, anticipa o s'avança al futur i els seus valors?
Es coneix com a utopia, una projecció humana d'un món idealitzar. Maria-Mercè Marçal tenia molt clar com havia de ser aquesta utopia que ella somiava i al 1968, a Prada de Conflent es crea la Universitat Catalana d'estiu, neix el nou model de països catalans. Això simbolitza tots aquells moviments de ruptura de vida, de noves formes de relació entre homes i dones, etc.
L'altre utopia es realitza al 2005, quan s'aprova la llei de matrimoni entre les parelles homosexuals.
Amb "anticipa a s'avança al futur" vol dir que el que ella ja desitjava, somiava i reivindicava es cumpliria un futur pròxim.
.